Bröllopfoto på Italienskt vis

controluce studio fotografico

©Controluce Studio Fotografico

 

Under min semester i Italien, så tog jag chansen att besöka två porträttfotografer samt hade turen att träffa ett nygift par som precis hade fått sina bröllopsbilder levererade. Gjorde faktiskt fler försök och få kontakt med porträttfotografer, både i lilla badorten Terracina och i Rom. Men italienarna är inte lika ”serviceminded” som vi svenskar. Har de ingen lust att prata engelska, så kan man bli stående ganska länge i deras butik utan att få kontakt eller hjälp.

 

Bröllopsfotografi i Sverige och Italien skiljer sig ganska mycket. Först och främst är det videofilmning som det viktigaste sättet att dokumentera ett bröllop på. Stillbildsfotografen blir oftast som en assisterande fotograf, beroende på hur de jobbar som par, video- och stillbildsfotografen. Skillnaderna kan vara ganska stora mellan olika företagen, det varierar från att stillbildsfotografen bara dokumenterar från håll för att inte störa videofotografen till att stillbildsfotografen får egen tid med brudparet, så han kan skapa snygga bröllopsbilder.

 

Bröllopsalbumen skiljer sig också ganska mycket. Italienska bröllops album ser i stort sätt ut som de gjorde när jag första gången besökte Italien under 1995. Så den digitala tidsåldern har inte gjort några stora förändringar i utseende och stil. Vi sneglar mer på vad som händer i USA och följer trenderna där.

 

Det är stora exklusiva album som gäller, helst svarta eller mörka färger som gör dem tidlösa. Oftast har de ett kollage av bilder på varje sida, så där skiljer de sig inte mycket från våra egna bröllopsalbum. Vad som däremot skiljer oss åt, är att Italienarna lägger på mycket mer effekter på bilderna och kollagen. Men inte som dagens effekter när man leker med färgernas intensitet m.m. Utan man kan lägga på stjärneffekter m.m. som påminner mer om hur man gjorde på 80-talet.

 

Så sammanfattningsvis kan man säga att de italienska bröllops albumen inte har förändrats någonting på det sista årtiondet. Kanske på grund av att italienarna gillar sina traditionella bröllopsalbum eller att mer vikt läggs på videofilmandet.

 

Det kan även nämnas att det verkar som italienska porträttfotografer inte är online ännu. Internet används inte till marknadsföring eller kundkontakter. En del har hemsidor men det läggs inte så mycket energi på dem.

controluce studio fotografico

 

Tack till Anna Percoco på Controluce Foto för att du tog dig tid och ville prata bröllopsfoto
(Grazie ad Anna Percoco su Controluce foto per il tempo e ha voluto parlare di nozze fotografia)

 www.controlucestudio.it 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.