Om modellfotografering i Göteborg

Denna information vill ge dig en uppfattning om modellfotografering, hur en fotografering går till och hur du kan förbereda dig. Om du har några frågor eller känner du dig nervös inför att bli fotograferad, så hör gärna av dig så svarar jag gärna på de frågor du har. Finns det möjlighet, så kan vi även träffas innan och gå igenom fotograferingen. Så allt inte är nytt och okänt när vi väl tar bilderna på dig.

Är du nervös för att bli fotograferad så ta det lugnt, det är förståligt att du är nervös när du för första gången står framför kameran eller arbetar med en ny fotograf. Det är du inte ensam om att vara och du kommer få tid på dig att vänja dig och värma upp framför kameran under fotograferingen. Mitt jobb är att få dig så vacker som möjligt, så jag hjälper dig med råd och tips på det mesta. Du behöver inte oroa dig för vad du skall göra och hur du skall posera m.m.

Fotograferingen tar runt 2 timmar, under den tiden försöker vi hinna med att ta så varierande bilder som möjligt. Vi gör flera klädombyten och fotograferar med olika bildstilar och olika bakgrunder m.m. Hur många klädbyten m.m. man hinner med varierar beroende på hur lätt du har att stå framför kameran. Ibland behöver man ta lite extra bilder för varje klädbyte, för att veta att man får bilder av hög kvalité och hinner inte med så mycket olika klädbyten. Så kvalité på bilderna går före kvantitet.

Bakom kameran vid en modellfotografering i Göteborg
Bakom kameran vid en modellfotografering i Göteborg

När det gäller makeup och styling så ingår det ingen makeup artist eller liknande vid en sådan här fotografering. Självklart kan en sådan hyras in om det önskas. Saken är den att vid en sådan här fotografering då vi försöker ta en massa olika typer av bilder och stilar så blir en kraftig eller en utpräglad sminkning att du ser allt för lika ut på bilderna, samt att man inte hinner lägga 20 minuter på en ny sminkning mellan de olika tagningarna.

Så en lätt makeup är att föredra för att gömma fläckar och matta ner glansig hud. För de flesta bilder så bör makeup användas så det ger intrycket att ingen makeup används. Tänk även på att när du använder makeup för fotografering så ljusa färger tar fram, förhöjer något och mörka färger döljer.

När det gäller kläder så använder vi dina egna kläder som du tar med sig till fotograferingen. Så ta med dig lite olika klädval, gärna med lite olika stilar så får vi leka fram lite bilder. Vardagliga kläder kan lätt se tråkiga ut på bild, så ta med kläder som uttrycker något, som t ex tuffhet, romantik, sexigt, sportigt m.m. Gärna även attiraljer eller liknande om du har.

För att begränsa det hela så man inte behöver ta med hela garderoben, så är det ingen idé att välja likadana kläder i olika färger eller hela set av kläder för att det skall matcha från topp till tå. Men var inte rädd för att ta med dig saker du är lite osäker på om det blir bra, för vi kommer att ta mängder med bilder på dig och sedan är det helt upp till dig vilka bilder du vill använda och vilka du inte vill använda. Är du ändå osäker med ditt val så hör av dig innan fotograferingen så kan jag ge dig råd och tips.

Fundera igenom vilka stilar du vill ha på bilderna, vill du ha modellbilder, glamourbilder eller har du egna önskemål. Så ta dig en funderare, desto tidigare jag får reda på vad du vill ha, ju lättare är det för mig att förbereda fotograferingen.

När det kommer till det juridiska så har du som beställare fulla rättigheter till bilderna och kan använda dem som du önskar. Däremot kan inte ingen annan person eller företag använda bilder på dig i sin verksamhet utan mitt tillstånd. Jag som fotograf förbehåller mig rätten att använda bilderna på dig i min egen marknadsföring. Men kan inte på något annat sätt sprida, sälja eller publicera bilderna på dig. Fotografirätten förbehålles även fotografen.